Norrlänningar monterar ofta led ramp på bilen

Vi norrlänningar är ganska vana vid tuffa vägförhållanden. Att köra på slingriga vägar igenom de norrländska skogarna medför en del fara, framförallt vid kvällstid. Det händer titt som tätt att rådjur springer ut på vägbanan vilket kan ge förödande konsekvenser som vi alla vet. Nu märker vi betydligt fler bilister väljer att rusta upp sin bil med fordonsbelysning som till exempel en led ramp för ökad sikt emot väggrenen. En led ramp som lyser brett hjälper föraren att upptäcka faran i ett tidigare skede så att hon eller han hinner reagera i tid. Att led ramper visat sig vara mycket effektiva på de norrländska vägarna vet vi sedan tidigare, men att de blivit såpass populära som det nu har visat sig hade vi faktiskt ingen aning om. Nedan följer lite information om vilka egenskaper en ljusramp bör uppfylla.

Viktiga egenskaper för extraljus och ramper

En ramp bör helst uppfylla kapslingsklassen IP67 eller högre. Ljusgiganten.se är en svensk återförsäljare av fordonslampor och extraljus. Här hittar du billiga extraljus lampor men också dyra modeller som lämpar sig bäst för ljusfantasterna som är beredda att spendera flera tusen på en lampa. Lumen är en benämning för ljusstyrkan, dock är problemet med lumen att värdet sällan speglar verkligheten. Ett bra tips är därför att utvärdera ett extraljus eller ljusramp ordentligt, och utnyttja det öppna köpet som sträcker sig på mellan 14-30 dagar beroende på återförsäljare.

Skillnaden mellan lux och lumen

Lux är en benämning för ljusstyrkan medan lumen är en benämning för ljusmängden. Detta betyder alltså att mängden ljus från en lampa kan uppnå tusentals lumen som går till ”spillo” i form av spillljus. En god optik är den viktigaste komponenter för extraljus och ljusramper som behöver lysa långt. Optiken riktar ljuset i rätt riktning och koncentrerar mängden ljus till en specifik träffyta. Det är viktigt att både ta hänsyn till lux och lumen när man utvärderar en lampa.