Ökade investeringar inom vägbelysning

Det är positivt att svenska kommuner börjat investera allt mer i modern LED-belysning som förbättrar sikten och därigenom också vägsäkerheten på många håll i landet. Förra året läste jag om att ny gatubelysning längs landsbygdsvägar i Sundsvall skulle sättas upp vilket gjorde mig väldigt glad. Det verkar som att många nu äntligen förstår hur viktigt det är med belysning och att detta faktiskt räddar liv på många håll i landet.

– Vi ska absolut göra vad vi kan för att sprida ljus och trygghet i hela kommunen. Alla behöver vägbelysning, både för trivsel och trygghet, säger Åke Johansson (V) viceordförande Stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande. Hela artikeln kan ni läsa genom att klicka här.

Detta lät väldigt bra men under 2017 tycker jag ändå att utvecklingen kunde ha gått betydligt snabbare än vad den har gjort. Det är för mycket byråkrati i vårt avlånga land som tyvärr sätter stopp för en snabb utveckling av vår infrastruktur. Det positiva dock är att fler kommuner börjar få upp ögonen för LED-teknik som lyser upp när mörkret faller över vägarna i dessa mörka områdena. Svealight är en distributör som min el-firma ofta handlat belysning ifrån och garantierna sträcker sig upp till 7 år för en del lampor. Detta betyder alltså att det finns hållbara led lampor som på sikt bör ses som en bra investering för kommunerna. En stor mängd gatubelysning använder fortfarande föråldrad teknik och jag hoppas innerligt att utvecklingen fortsätter i en allt snabbare takt så att vi når våra utsatta mål till 2020.